Carmira · Avantajele maşinilor cu motor electric
Avantajele maşinilor cu motor electric

Avantajele maşinilor cu motor electric

Carmira Carmira

Acceleraţia maşinilor cu motoare electrice.

O maşină de serie cu motoare electrice poate avea o acceleraţie care este între aceleaşi valori cu cele mai rapide maşini de serie sau chiar maşini de curse de viteză. Asta se poate întămpla deoarece motorul electric poate produce cuplul (torque) maxim din momentul 0 pe când cel termic produce cuplul maxim la o anumită viteză şi anumite turaţii ale motorului.

 

Distribuţia de cuplu.

Motoarele termice se folosesc de aşa numitul „tren de rulare” pentru a adapta şi a transmite puterea devoltată de motor către roţi. „Trenul de rulare” poate avea diferite componente, în funcţie de performanţele dorite. Cutia de viteză este cea mai importantă componentă şi are rolul de a face transformarea de cuplu si viteză de rotaţie a motorului şi a distribui aceast cuplu spre roţi. Diferenţialele participă la acest proces şi imbunătăţesc acest proces al transmisie de cuplu dezvoltat de motor şi în acelaşi timp cresc controlabilitatea vehiculului. În cazul maşinilor cu motoare electrice „trenul de rulare” arată diferit şi conţine componente diferite. Nu mai este nevoie de aceste sisteme care conţin o mulţime de componente în mişcare. Multe componente în mişcare pot fi eliminate prin utilizarea motoarelor electrice. În esenţă traseul de la energie electrică la roţi este: Baterie – Convertor electric de putere – transmisie – roţi.

Gradul de poluare.

Gradul de poluare al motorul electric este încomparabil mai mic decât cel al motoarelor termice. Într-adevăr, dacă ar fi să privim realitatea, şi energia electrică folosită trebuie produsă. Producţia de energie electrică în sine poate crea poluarea. Folosirea energiei electrice în scopul propulsiei autovehiculelor nu crează poluare.

Eficienţa motoarelor electrice.

Privind în ansamblu, motoarele elecrice pot avea o eficienţă de aproximativ 90% în comparaţie cu motoarele termice alimentate cu motorină, benzină sau gaz. Această eficienţă net superioară a motoarelor electrice comparată cu cele termice se datorează faptului că majoritatea componentelor folosite pentru a stoca, produce şi distribui energia folosită la alimentarea vehiculelor electrice sunt mult mai eficiente. Motoarele termice produc energie folosită la propulsia maşinii şi produc căldură. Pentru ca eficienţa maşinii să crească este nevoie ca cea mai multă energie să fie produsă pentru a pune în mişcare maşina, nu pentru a produce energie termică. Motoarele electrice şi sistemele periferice produc căldură şi au alte tipuri de pierderi dar sunt mult mai mici comparate cu cele termice. 

 

Întreținerea unei mașini electrice.

Datorită faptului că o maşină electrică are mai puţine părţi în mişcare comparat cu o maşină cu motor termic, întreţinerea ei este mai uşoară şi mai ieftină. Într-adevăr, maşinile electrice fiind ceva relativ nou pe piaţa de larg consum, locurile unde pot fi reparate sau întreţinute sunt puţine comparat cu cele unde se repara şi se întreţin cele cu motoare termice. Acest aspect se va schimba datorită nevoie de astfel de service-uri care oferă servicii pentru maşinile electrice care vor fi tot mai multe.

Siguranţa maşinilor electrice în cazul accidentelor rutiere.

Datorită faptului că în cazul maşinilor electrice se preferă varianta în care fiecare punte are propriul motor electric, masa maşinii este distribuită uniform. În cazul maşinilor cu motoare termice zona unde se afla motorul era cea mai grea, şi în cazul anumitor tipuri impact, pagubele materiale şi de pierderi de vieţi omenşti era mare. Prin faptul că sistemul de propulsie este distribuit în mai multe zone ale maşinii acest lucru duce la o comportare diferită a maşinii în caz de accident. Totodată, pericolul de incendiu datorită aprinderii carburantului sau a conductelor aflate în zonele cu temperaturi ridicate este mai mult mai scăzut sau chiar inexistent.

Citeste mai mult: adev.ro/pbdvzj