Carmira · Cum poti cumpara piese pentru cutii de viteze?
Cum poti cumpara piese pentru cutii de viteze?

Cum poti cumpara piese pentru cutii de viteze?

Carmira Carmira

Situatia e aceeasi in cazul tuturor tipurilor de piese auto camioane, chiar daca unele sunt mai tehnice, precum sunt cele din cutiile de viteze. Daca ai acumulat in timp cunostinte in mecanica si esti familiarizat cu astfel de piese atunci nu vei avea probleme cu identificarea acestora. Daca nu ai astfel de cunostinte, este posibil sa intampini mari probleme, fara un ajutor adecvat.

Cutiile de viteze fac parte din sistemul de transmisie al oricarui vehicul. Acesta este un dispozitiv mecanic complex care transforma mișcarea de rotație a motorului, asigurand vehiculului mersul cu diferite viteze si schimbarea directiei de mers.

Practic acest sistem functioneaza prin conlucrarea a mai multor tipuri de roti dintate pentru a facilita deplasarea vehiculului cu diferite viteze.

Identificarea pieselor din cutie

Putem spune ca aceste roti dintate, pinioane si diferite tipuri de inele sincronizatoare, pentru un neprofesionist pot parea la fel. Nu este usor sa deosebesti doua piese relativ asemanatoare dar totusi diferite din multe puncte de vedere. Fara o asistenta tehnica data de un profesionist, identificarea pieselor de schimb poate fi greu de realizat.

Pentru ca sunt multe piese asemanatoare, magazinul online de piese auto si camioane Raropem Ro ofera asistenta tehnica si identificare gratuita a pieselor de schimb. Aceasta este cea mai buna metoda pentru un magazin specializat sa se asigura ca piesele trimise sunt cele de care clientii au nevoie.

Piesele se identifica dupa coduri, cote si dimensiuni in asa fel incat chiar si cele greu accesibile sa poata fi inlocuite cu altele, de la alt producator.

Tipuri de piese de schimb

In general, orice firma sau mecanic care repara cutii de viteze, utilizeaza mai multe tipuri de piese de schimb. Piesele se aleg de cele mai multe ori in functie de buget sau strategia de intretinere a vehiculului aferent:

  • Piese OE (piese originale)
  • Piese AM (piese after market)
  • Piese SH (piese second hand)

Toate aceste trei tipuri de piese pot fi achizitionate de la diferiti furnizori. Diferenta dintre aceste piese sunt calitatea si pretul. Unele sunt mai scumpe iar altele pot fi achizitionate la preturi mult mai accesibile.

Piese OE

Cea mai buna recomandare este ca orice reparatie sa fie facuta cu piesele cele mai bune pentru ca reparatia sa tina mult mai mult timp. Acesta este si motivul pentru care piesele originale sunt mereu prima alegere a unui mecanic bun. Singurul impediment este pretul mai mare al acestor piese, pret care nu este accesibil tuturor buzunarelor.

Astfel, foarte multi aleg alternative la piesele originale iar in functie de calitate, urmeaza cele after market. Aceste piese sunt tot de calitate dar facute de catre un producator specializat pe piese de schimb.

Piese AM

Sunt multi producatori de piese aftermarket dar fiecare producator are un anumit standard de calitate al pieselor fabricate. Aici nu vorbim despre cotele si dimensiunile pieselor de schimb care sunt exacte, ci despre materialul din care aceste piese sunt fabricate.

Exista diferente intre piesele de producator si este bine sa cunoastem care sunt cei care au produse performante si care sunt cei care lasa de dorit la acest capitol.

Piese SH

Despre piata SH nu prea se discuta desi de multe ori este o alternativa de luat in seama. Nu e o piata liniara si constanta. Desi la dezmembrari poti gasi piese SH de calitate dar nu intotdeauna sunt pe stoc. Din acest motiv putem spune ca de cele mai multe ori este un noroc sa gasesti piese second hand exact cand ai nevoie.

Ele pot fi achizitionate pe bucati sau toata cutia. Daca iei toata cutia, este mai ieftin dar nu uita ca este posibil ca aceasta sa aiba defecta, exact piesa de care ai nevoie.

O strategie buna de reparatie trebuie sa aduca cele mai bune rezultate la un pret accesibil. Unele vehicule trebuie reparate cu piese de cea mai buna calitate, alte vehicule care nu merita investitii mari, vor fi reparate mai ieftin. In functie de aceste criterii, iti poti cumpara usor piese de schimb pentru cutia ta de viteze .